PHP-Script.hu
Kiemelt hirdetés:
2019. május 26. 01:14 vasárnap, ma Fülöp névnap van


grafika


Videóbázis


Kategória: PHP
Karakterkódolás beállítása egyszerűen
2012.02.07. 20:50

Sokszor sokan ütközhettek már olyan problémába, hogy egyes magyar karakterek nem jelentek meg megfelelően a weboldalon, vagy akár már az adatbázisba is rosszul kerültek. Sokaknak komoly kihívást jelenthet ezen problémák leküzdése. Itt most megtalálhattok egy egyszerű és végleges megoldást erre.


Az első lépés, a szerkesztő programunkkal, legyen mondjuk az az ingyenes Notepad++, állítsuk be a fájl karakterkódolását. Ezt a Kódolás menüpontban találjátok meg, itt az UTF-8 kódolás BOM nélkült kell kiválasztani.

Következő lépés, a forráskódba, a htmlbe a head részbe tegyük be az alábbi kódot, meta taget:

A head részbe illesztendő
1
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />

Amennyiben nem PHP-s weboldalt csinálsz, nem kell többet tenned. Ellenkező esetben, illeszd be az alábbi PHP kódot a fájl legelejére, vigyázz, a header küldése előtt nem lehet semmilyen kiiratás.

PHP kód
1
header('Content-Type: text/html; charset=utf-8');

A következő lépés, ha adatbázist is használsz. Át kell állítanod az adatbázisban, magának a database-nek a karakterkódolását, illetve az összes táblának és összes mezőjének. Legegyszerűbb, ha először az adatbázis karakterkódolását állítod be. Ezt a phpMyAdminban a Műveleteknél találod meg Illesztés címszó alatt. A legördülő menüből válaszd ki az utf8_general_ci sort.

Az utolsó lépés nem mindig szükséges, de erősen ajánlott. A PHP kódodba, közvetlen az adatbázis kapcsolódás után írd be az alábbi kódot.

PHP kód
1
2
mysql_query("set names 'utf8'");
mysql_query("set character set 'utf8'");

Fontos, hogy ez mindig az adatbázis kapcsolódás után legyen beillesztve!

Ezek után soha többé karakterkódolási probléma!


 Szerző: userraczger Hozzászólások(10) Hozzászólások Megosztás az iWiW-en Megosztás az Facebook-on Megosztás a Google Reader-ben Megosztás az Twitter-en © 2006-2019 PHP-Script.hu, Minden jog fenntartva!
Design: Rácz Gergely, Oldalmotor: Rácz Gergely
Impresszum - Oldaltörténet - Oldalszabályzat