PHP-Script.hu
Kiemelt hirdetés:
2019. május 26. 01:19 vasárnap, ma Fülöp névnap van


grafika


Videóbázis


Kategória: HTML, CSS
CSS alapok I. rész
2007.04.02. 10:33

A CSS (Cascading Style Sheets) egy olyan stílusfájl, amelyet html oldalakban használnak a könnyebb kezelhetőség kedvéért.
De miért lenne könnyebb?
Azért, mert ha például megszeretnénk változtatni a háttérképet, háttérszínt, ne kelljen 20, vagy több html oldalon egyenként átírni azt, hanem csak 1 fájlban, a stílusfájlban kelljen. Vagy pédául, ha több fajta betűtípust szeretnénk hasztnálni, mondjuk 10 különbözőt, de mindegyik előfordul valahol, akkor erre is segítséget adhat, ugyanis, ha egyiknek a színe, vagy a betűtípusa nem tetszik, akkor ne kelljen sok fájlban végigböngészni és megkeresgélni, hol is kéne megváltoztatni, hanem mindössze 1 fájlban kelljen azzal foglalkozni.


Először nézzük a html részét. Html oldalba ezzel a kóddal kell beágyazni a HEAD részbe:

1
<link href="style.css" rel="stylesheet" type="text/css">

Akkor nézzük meg először az oldalnak az általános tulajdonságait beállító css-t:

1
2
3
4
5
body {
background:url(hatter.jpg);
text-align: left;
font-family: Times New Roman , Times , serif ;
}

Ide persze sokmindent lehet beírni, például az oldal háttérszínét és még sokszázat. A háttérszínt ezzel kell megadni: background-color:
És ne feledjük hogy a kapcsoszárójelben lévő sorok végére kell kettőspont, különben hiba léphet fel. Az első leckébe szerintem elég ennyi, hisz ez csak ismerkedés szinten, van de lesz folytatás.


 Szerző: userraczger Hozzászólások(0) Hozzászólások Megosztás az iWiW-en Megosztás az Facebook-on Megosztás a Google Reader-ben Megosztás az Twitter-en © 2006-2019 PHP-Script.hu, Minden jog fenntartva!
Design: Rácz Gergely, Oldalmotor: Rácz Gergely
Impresszum - Oldaltörténet - Oldalszabályzat