PHP-Script.hu
Kiemelt hirdetés:
2020. július 15. 06:57 szerda, ma Henrik névnap van


grafika


Videóbázis


Kategória: PHP
A PHP alapjai
2007.03.30. 16:28

Mi is az a PHP?
A PHP egy nyílt forráskódú scriptnyelv mellyel dinamikus weboldalakat tudunk elkészíteni. A PHP jelentése: Personal Hypertext Preprocessor.


Az első  verziót Rasmus Lerdford készítette 1994-ben. Ez még nem volt alaklmas egy teljes weboldalt kompletten működtetni. A második változatot PHP/FI -nek nevezték. Ez már képes volt űrlapok feldolgozására (Form Interpreter). Ezután jött a PHP 3, melyet már egy egész csapat készített el. Ez már képes volt teljes portálrendszerek kiszolgálására. A PHP-t támogatta az Apache, és az SQL adatbázisokat is lehetett kezelni vele. A MySQL egy ingyenes adatbáziskezelő, így az Apache-PHP-MySQL összetétellel már szinte bármilyen oldalt el lehet készíteni.
A PHP 4 megjelenésére a PHP3-at sokan felváltották a 4-es változatra, ugyanis hasznos újítások történtek.
A PHP 5 megjelenése nem volt annyira sikeres, viszont az 5-ös verzió már nagyban támogatja az objektumközpontó programozást, mely már a 4-es verzióban is megjelent.
Már beszélnek ezt-azt a PHP 6-os verziójáról, de valószínűleg sokára fog megjelenni ugyanis az 5-ös verzió sem terjedt el még mindenhol.

A legfontosabb függvény a print() függvény. Ennek egyetlen egy paramétere van, melyet kiír. Tehát:

PHP kód
1
print ("Sziasztok! A kedvenc oldalam a php-script.hu!");


Ennek ez lesz az eredménye:

Sziasztok! A kedvenc oldalam a php-script.hu!

Ebben a függvényben le is lehet hagyni a zárójelejet, az egyszerűség kedvéért.
Így elsőre ennyit. SZerintem ez a print elég egyszerű, ezért nem is szorul bővebb magyarázatra.

Ezen az oldalon nem PHP leckék lesznek hanem tutorialok, így ezért merem ezt írni: a PHP 24 óra alatt című könyvből rendkívül jól meg lehet tanulni a PHP alapjait, így ezt a könyvet mindenkinek ajánlom aki PHP-val szeretne foglalkozni!


 Szerző: userraczger Hozzászólások(0) Hozzászólások Megosztás az iWiW-en Megosztás az Facebook-on Megosztás a Google Reader-ben Megosztás az Twitter-en © 2006-2020 PHP-Script.hu, Minden jog fenntartva!
Design: Rácz Gergely, Oldalmotor: Rácz Gergely
Impresszum - Oldaltörténet - Oldalszabályzat